Kaart Friesland
OverzichtOmschrijving: Kaart "Vtrivsqvf Frisiorvm Regionis Novissde Descriptio"
Techniek: Kopergravure
inkleuring: Latere datum
Maker: Abraham Ortelius
Datering: 1579 druk vermoedelijk van 1601
Beeldmaat H x B: 36.0 x 51.0 cm.
Prijscategorie lijst: (D)
Conditie: Goed
Abraham Ortelius (1527-1598)
De maker van de 'eerste atlas', het Theatrum Orbis Terrarum (1570), werd op 4 april 1527 geboren in een oud Antwerps gezin. Hij leerde Latijn en studeerde Grieks en wiskunde.
Abraham en zijn zussen Anne en Elizabeth begonnen met het kleuren van kaarten. Hij werd toegelaten tot het Sint-Lucasgilde als "kaartverlichter". Naast het inkleuren van kaarten was Ortelius handelaar in antiek, munten, kaarten en boeken, waarbij de boek- en kaarthandel langzamerhand zijn voornaamste bezigheid werd.
De zaken gingen goed omdat zijn middelen hem in staat stelden een uitgebreide collectie penningen, munten en antiek te beginnen, evenals een bibliotheek met vele boeken. Hij reisde veel en bezocht Italië en Frankrijk, legde overal contacten met geleerden en redacteuren en onderhield een uitgebreide correspondentie met hen.
In 1564 publiceerde hij zijn eerste kaart, een grote en ambitieuze muurkaart van de wereld. De inspiratie voor deze kaart is wellicht Gastaldi's grote wereldkaart geweest. In 1565 publiceerde hij een kaart van Egypte en een kaart van het Heilige Land, een grote kaart van Azië volgde.
In 1568 was de productie van individuele kaarten voor zijn atlas Theatrum Orbis Terrarum al in volle gang. De atlas werd voltooid in het jaar 1569 en in mei 1570 was het Theatrum te koop. Het was een van de duurste boeken ooit gepubliceerd.
Deze eerste editie bevatte zeventig kaarten op drieënvijftig vellen, gegraveerd door Franciscus Hogenberg.
Latere uitgaven omvatten Additamenta (toevoegingen) die later resulteerden in Ortelius 'historische atlas, de Parergon, die grotendeels samengebonden was met de atlas. De Parergon kan een echt origineel werk van Ortelius worden genoemd, die de kaarten tekende op basis van zijn eigen onderzoek.
Het belang van het Theatrum Orbis Terrarum voor geografische kennis in het laatste kwart van de zestiende eeuw kan moeilijk genoeg worden benadrukt. Er was niets zoiets als de atlas van Mercator vijfentwintig jaar later verscheen. De vraag naar het Theatrum was opmerkelijk. In totaal verschenen er ongeveer 24 edities tijdens het leven van Ortelius en nog eens 10 na zijn dood in 1598. Edities waren uitgegeven in het Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Engels en Italiaans. Het aantal kaartbladen groeide van 53 in 1570 tot 167 in 1612, in de laatste editie.
In 1577 publiceerden graveur Philip Galle en dichter-vertaler Pieter Heyns de eerste editie in zakformaat van het Theatrum, de Epitome. Het werk was erg populair. Meer dan dertig edities van deze Epitome werden in verschillende talen uitgegeven.
Tekst: Sanderusmaps